+32 475/49.18.52 frankgruwez@hotmail.com

Mode in Frankrijk

Parijs is dé wereldhoofdstad van de mode. Dat komt niet alleen door de haute couture modeshows, maar ook omdat er veel verschillende wijken zijn waar je alles kunt vinden wat je zoekt. Elk voorjaar komen er mensen van over de hele wereld naar Parijs om de ontwerpen te zien van Franse ontwerpers.

Bekende namen die vooral in Parijs worden geshowd zijn bijvoorbeeld: Chanel, Karl Lagerfeld, Dior, Lacroix en Jean-Paul Gaultier. Vroeger was mode niet belangrijk, het maakte niet uit wat men droeg, zoals in de middeleeuwen. Later werd het wat belangrijker, het bepaalde je stand. Bijvoorbeeld de adel droeg mooie kleren zodat ze verschilden van de ‘gewone’ mensen. Mensen konden de van je kleren aflezen tot welke stand je behoord.

Dat verviel na de Franse revolutie. Daardoor ontstond er echte mode, en naar mate de tijden ook merkkleding. De mode kwam toen vooral tot stand in Parijs, doordat het een revolutie van Frankrijk was, en er echte mode ging ontstaan. Dat was het begin van wat nu een wereld modestad is. De mode ontwikkelt zich, en Parijs ging met de tijd mee.

Beter gezegd, zij hadden de ontwikkelde mode waardoor andere landen meededen, dus met de tijd mee. Het werk werd nagemaakt van Parijs. Vanaf de 14e eeuw was Parijs een modestad. In de 20e eeuw bleek dat de mode laat zien wat er in de maatschappij gebeurd. Coco Chanel, een beroemde ontwerpster, zei ooit: ‘la mode, c’est capter l’esprit du temps.’ Of in het Nederlands gezegd: ‘De mode is een antenne die de geest van de tijd opvangt.’ En andere landen vangen de tijd op door middel van de mode te volgen uit Parijs.

De Franse Barok werd gedragen aan het hof van Versailles. Dat werd standaard in Europa van de 17e eeuw. Vanaf de ancien régime is Parijs de hoofdstad van de haute couture. Elk jaar wordt er een Fashion Week gehouden, wat ook in Parijs is.

Daar lopen modellen voor hun ontwerpers. Je ziet veel verschillende modellen daar lopen, maar ze hebben in ieder geval 1 ding gemeen. Slank, dat zijn ze allemaal. Oftewel heel dun, want slank kan je het niet meer noemen.

Ze hebben een BMI van ongeveer 15 of soms minder. Je ziet ook bijna geen volslanke modellen, dus ook geen ontwerpers die kleren maken voor mensen met een maatje groter. Het is allemaal rond de maat 32 / 34, met een paar uitzonderingen. Elke ontwerper heeft zijn/haar eigen modellen.

Zo hebben alle topmodellen wel eens in Parijs gelopen. Bijvoorbeeld wanneer het Fashion Week is, daar lopen alleen de grootste modellen van de grootste ontwerpers. De grootste ontwerpers komen natuurlijk niet allemaal uit Parijs, dus je kunt ook raden dat de modellen niet allemaal uit Parijs komen.

Uit verschillende plaatsen, maar ook landen komen modellen naar Parijs om kleding te showen. Voor veel modellen is het ook een droom om in Parijs te lopen, dé modestad, wie wil dat nou niet? Ook maken ze geen onderscheid in ras, of je donker bent of niet, want dat was járen geleden zo, dus elke kleurling model kan er lopen. Kortom: op de catwalk in Parijs is er bijna geen onderscheid tussen modellen, het maakt niet uit waar je vandaan komt, als je maar mooi, en slank bent, goed kan lopen en de kleding kan verkopen van je ontwerper.

Parijs heeft veel invloed op de rest van de wereld op mode gebied. Mensen uit alle landen en uit alle werelddelen komen erheen om kleren te kopen of schoenen. Als je echt alles wilt weten over de meest fantastische schoenenwinkels van Parijs dan moet je eens kijken op Shoejunks waar je echt alles kunt vinden over schoenen, trends en schoenenwinkels in het buitenland. En natuurlijk komt ook iedereen af op de vele modeshows met de nieuwste ontwerpen en de aller nieuwste trends te bekijken.

Als ze dat allemaal hebben bekeken kopen grote handelaren de ontwerpen en word het dus overal op de wereld verkocht. De meeste ontwerpers willen het liefst in Parijs gaan ontwerpen, omdat daar vaak en veel modeshows zijn en daar het meeste kans op slagen hebben. Parijs heeft dus heel veel invloed op de rest van de wereld op het gebied van mode.

In Parijs heb je heel veel merk kleding, van grote tot de iets wat kleinere merken, van merken die heel erg bekend zijn en merken die minder naambekendheid hebben, maar toch groot zijn. Omdat Parijs zo groot is, kent natuurlijk niet iedereen elke ontwerper die er uit komt en ook niet elk merk. “Kleine” merken (die in Nederland groot zouden zijn) zoeken dus daarom hun onderkomen in de rest van Frankrijk.

Daar hebben ze kans om meer bekendheid te krijgen en dus wijken al snel veel ontwerpers die het in Parijs niet kunnen maken uit na het overige deel van Frankrijk. In de fashion en mode zit dus ook verschil.  Shop nieuwe collectie damesschoenen op KevinShoes.be.

Eigenlijk kijkt elke ontwerper meestal alles af bij de modeshows in Parijs. Als ze wat gezien hebben, kopen ze het, en hopen ze dat ze er ook succes mee krijgen in de rest van Frankrijk. Zodra ze daar vele successen hebben gehad, verhuizen ze al snel weer terug naar Parijs, wat dan toch wel heel aantrekkelijk is omdat ze daar meer kunnen verdienen, meer bekendheid kunnen krijgen en niet geheel onbelangrijk: de beste modellen zullen hebben.

De mode van de rest van Frankrijk is dus eigenlijk geïnspireerd op de mode die in Parijs wordt geshowd met modeshows. Daarom loopt het daar dus wel achter ten opzichte van in Parijs. En niet alle ontwerpers die in Parijs werken, willen dat de style die ze gecreëerd hebben wordt overgenomen.

Dus op de vraag: Welk verschil is er tussen de mode van Parijs en de rest van Frankrijk? Zou je kunnen antwoorden dat er voor Parijs niks nieuws is in het overige gedeelte van het land. Alleen dat de mode daar later is ten opzichte van Parijs. Maar omgekeerd wel, alles wordt bij de modeshows van Parijs afgekeken. En nog een belangrijk verschil: In Parijs is alles te vinden, in het overige gedeelte niet.